Interview met Patrick Berré, afdelingshoofd Energies bij Denys nv: Spectaculaire boring brengt waterstofleiding onder de Schelde

Vraag: Kunt u ons meer vertellen over het recente project waarbij een waterstofleiding onder de Schelde werd aangelegd?

Patrick Berré: Zeker! Onlangs heeft nv Denys in opdracht van Fluxys een indrukwekkend project voltooid, namelijk het aanleggen van een nieuwe waterstofleiding onder de grond en onder de Schelde. Dit was een belangrijk project dat deel uitmaakt van de toekomstgerichte oplossing voor energiebevoorrading en een belangrijke stap in de uitvoering van de federale waterstofstrategie.

Vraag: Wat maakte dit project zo uniek?

Patrick Berré: Dit project is opmerkelijk vanwege de spectaculaire gestuurde boring die plaatsvond onder de Schelde. Dergelijke werken op ons grondgebied zijn zeldzaam. De nieuwe waterstofleiding, die een afstand van ongeveer 44 kilometer beslaat en door Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kronkelt, versterkt de bevoorradingszekerheid van ons land en de buurlanden.

Vraag: Kunt u ons wat meer vertellen over de boring zelf?

Patrick Berré: Natuurlijk. De gestuurde boring was een technisch hoogstandje. De buizen werden maar liefst dertig meter onder het maaiveld geplaatst. Op locatie werden de buizen aan elkaar gelast en vervolgens omhoog gehesen voordat ze in de grond werden geschoven. Voorafgaand aan de grote buizen werden er boringen uitgevoerd met kleinere buizen. In de boorgaten werd bentoniet gebruikt, een natuurlijke kleisoort die de bodem waterdicht maakt, waardoor het schuiven van de grote buizen relatief eenvoudig verliep.

Vraag: Hoe lang duurde de boring en wanneer kunnen we verwachten dat de leiding volledig operationeel is?

Patrick Berré: De boring zelf duurde ongeveer vier uur. We streven ernaar om tegen eind september dit jaar de leiding tussen Desteldonk en Opwijk volledig te hebben aangelegd. Als alles volgens plan verloopt, zal de leiding tegen het einde van het jaar in gebruik worden genomen.

Vraag: Wat betekent dit project voor de energietransitie en de toekomst van waterstof?

Patrick Berré: Dit project is een belangrijke mijlpaal in de versnelling van de energietransitie en de bevordering van waterstof als een duurzame energiebron. Door de aanleg van deze waterstofleiding dragen we bij aan de bevoorradingszekerheid en de overgang naar schonere energie in België en de buurlanden.

Vraag: Wat is de rol van Denys nv in dergelijke projecten?

Patrick Berré: Als Denys nv hebben we de expertise en ervaring in huis om complexe infrastructuurprojecten aan te pakken. We zijn er trots op dat we een belangrijke rol kunnen spelen in het ontwikkelen en realiseren van duurzame energie-infrastructuur. Door middel van samenwerking en innovatie dragen we bij aan de bouw van een groenere toekomst.

Video: boring onder schelde – YouTube (Stef Van Overstraeten)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *