Spectaculaire boring om waterstofleiding onder de Schelde te krijgen, schoolkinderen laten boodschappen achter: “Wie weet staan die er binnen 100 jaar nog op”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230622_95081957

SCHOONAARDE – Aan de Schelde in Schoonaarde werkte nv Denys met meer dan tien kranen een nieuwe waterstofleiding onder de grond en onder de Schelde. Dat gebeurde in opdracht van Fluxys, met een gestuurde boring van wel dertig meter diep.

boring onder schelde – YouTube (Stef Van Overstraeten)

Denys legt, in opdracht van Fluxys, een tweede waterstofleiding aan tussen Desteldonk en Opwijk. “Deze leiding is een belangrijke schakel in een toekomstgerichte oplossing voor de continuïteit in de energiebevoorrading. Het tracé kronkelt door Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant over een afstand van ongeveer 44 kilometer”, zegt Dendermonds schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V).

Het gaat om een uniek project, omdat er donderdag een gestuurde boring plaatsvond onder de Schelde. “Het is zeer zeldzaam dat dergelijke werken plaatsvinden op ons grondgebied”, zegt de schepen. “De leiding wordt aangelegd ter versterking van de bevoorradingszekerheid van ons land en de buurlanden en tegelijk is het een belangrijke stap in de versnelling van de energietransitie en de uitvoering van de federale strategie rond waterstof. En zulke spectaculaire werken wilden we met onze bevolking delen.”

De werf werd donderdag opengesteld voor de buurt en de leerlingen van de zesde leerjaren van de scholen in Oudegem en Schoonaarde konden hun naam en een boodschap vereeuwigen op de buizen van de nieuwe leiding. “Ik heb geschreven dat ik hier was, met de datum erbij”, zegt Dieter. “Wie weet staat die boodschap er binnen honderd jaar nog op. Ik hoop het.”

De gestuurde boring zorgde voor heel wat spektakel. “De buizen gaan liefst dertig meter onder het maaiveld”, zegt Patrick Berré, afdelingshoofd Energies bij Denys nv. “De buizen worden ter plekke aan elkaar gelast en worden nadien in de hoogte gehesen om dan in de grond te schuiven. Op voorhand werden er boringen gedaan met kleinere buizen. In de gaten zit bentoniet, een natuurlijke kleisoort die de bodem waterdicht maakt, waardoor het doorschuiven van de grote buizen vrij makkelijk gaat.”

De boring duurde vier uur. Het doel is om tegen eind september van dit jaar de leiding tussen Desteldonk en Opwijk volledig te hebben aangelegd. Tegen het jaareinde zou ze dan in gebruik genomen worden.

(Stef Van Overstraeten)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *